Szukaj
BMSalononline.pl
Menu Menu
Konto Konto
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0

Domowe sposoby na grypę i katar

 

Kaszel, katar, gorączka... Każdy z nas chociaż raz doświadczył tych przykrych dolegliwości. I z pewnością każdy z nas próbował je zwalczyć domowymi sposobami: pijąc ciepły rosół, mleko z czosnkiem, herbatę z cytryną, syrop z cebuli. Czy wszystkie te sposoby są skuteczne? I co zrobić, gdy musimy być w pracy i nie mamy dostępu do tych produktów? Czy można je czymś zastąpić?

Czosnek – naturalny antybiotyk

Czosnek od wieków stosowany jest podczas infekcji bakteryjnych i wirusowych.Co wpływa na jego pozytywne właściwości i czy rzeczywiście może nam pomóc w walce z przeziębieniem? Okazuje się, że tak. Bezsprzecznie stwierdzono, że czosnek ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Wiele badań wykazało, że zarówno czosnek, jak i preparaty zawierające jego wyciąg, działają hamująco na rozwój bakterii wywołujących infekcje gardła i dróg oddechowych. Dlatego też przy pierwszych objawach infekcji powinniśmy zjeść ząbek czosnku. Niestety dla większości z nas jego zapach jest trudny do zaakceptowania.

Są na to sposoby: zapach czosnku łagodnieje pod wpływem temperatury. Dodajmy więc odrobinę do pysznego spaghetti z sosem pomidorowym lub przygotujmy grzanki z masłem czosnkowym. Należy jednak pamiętać, że podczas gotowania właściwości lecznicze czosnku zmniejszają się, najlepiej więc spożywać go w formie surowej jako dodatek do sałatek, sosów jogurtowych czy twarożku.

Aby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości allicyny zawartej w czosnku pamiętaj, by po rozdrobnieniu zostawić go na 10 minut- po tym czasie wydziela się maksymalna zawartość tego związku. Jeśli chcemy uniknąć nieprzyjemnego zapachu,który będzie wydzielał się przez naszą skórę możemy przyjmować wyciąg z czosnku w postaci suplementów – działanie będzie równie silne i skuteczne.

Imbir – rozgrzewająca moc korzenia

Imbir jest rośliną rosnącą głównie w niektórych regionach Azji i Australii. Jego korzeń ma bardzo wieleImbir pozytywnych właściwości: ułatwia trawienie, poprawia krążenie,zapobiega mdłościom, ma silne działanie przeciwnowotworowe. Napar ze świeżego imbiru lub jego wyciąg w postaci tabletek wykazuje właściwości przeciwgorączkowe, napotne, ułatwia wykrztuszanie wydzieliny oraz zmniejsza stan zapalny w organizmie. Świeże kłącze imbiru możemy kupić w większych marketach. Dostępne są również herbatki z dodatkiem imbiru oraz suplementy zawierające wyciąg z imbiru.

Podsumowując: dzięki wielu badaniom możemy z całkowitą pewnością stwierdzić, że opisane produkty i preparaty wykonane na ich bazie to w pełni naturalne i skuteczne sposoby walki z przeziębieniem. Jak powiedział słynny lekarz Hipokrates: „niech żywność będzie waszym lekarstwem, a lekarstwo waszą żywnością”. Pamiętajmy więc, że to co jemy wpływa na nasze zdrowie: prawidłowa dieta może zapobiec lub pomóc zwalczyć niektóre choroby.

Zapraszam do lektury kolejnych artykułów poświęconych wpływowi żywności na nasze zdrowie oraz pozostałych informacji dostępnych na naszej stronie.

Monika Gibniewska - Dietetyczka

Ukończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Doświadczenie zawodowe zdobywała w wielu warszawskich placówkach, m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia, w warszawskich szpitalach: m.in. w Samodzielnym Publicznym Dziecięcym Szpitalu Klinicznym na Działdowskiej i Marszałkowskiej, Centralnym Szpitalu Klinicznym przy ul. Banacha, w Centrum Zdrowia Dziecka. Współpracowała m.in. z Fundacją Psychoonkologii "Ogród Nadziei" oraz fundacją Rak'n'Roll, gdzie pełniła funkcję konsultanta dietetyki. Specjalizuje się w odchudzaniu dzieci i dorosłych, dietetyce sportowej i onkologicznej.j. Pasjonatka sztuki kulinarnej i aktywności fizycznej, w szczególności sportów walki i fitnessu sylwetkowego.

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl