Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Olej tamanu - właściwości i zastosowanie

Zastosowanie oleju tamanu

Olej tamanu (nazywany również olejem kameni) z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością wśród miłośników naturalnej pielęgnacji. Wpływ na to ma między innymi jego szeroki zakres działania. Olej ten wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwstarzeniowe, a co więcej - skutecznie nawilża skórę i łagodzi podrażnienia. Co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

Olej tamanu pozyskiwany jest z orzechów drzewa tamanu rosnącego w tropikalnych lasach na Madagaskarze oraz w Indiach. Drzewu tamanu, które nazywa się także wawrzynkiem aleksandryjskjim, było uznawane przez pierwotne ludy za świętą roślinę, a z poszczególnych jego części wytwarzano różnego rodzaju ludowe leki. Do jego cech charakterystycznych zaliczyć można twarde, odporne na uszkodzenia drewno, efektowne, lakierowane liście oraz piękne, białe kwiaty. Drzewo to kwitnie 2 razy do roku i może mieć nawet 35 metrów wysokości

Olej tamanu pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion owoców. Aby wyprodukować 1 kilogram tego produktu, potrzebne jest 20 kilogramów owoców.

W składzie oleju tamanu znaleźć można związki chemiczne takie, jak kwas kalofillowy oraz kallofilloidyna. Są to flawonoidy, które sprawiają, że wykazuje on właściwości przeciwzapalne, gojące, przeciwobrzękowe, przeciwbakteryjne oraz antybiotyczne. Olej tamanu jest również bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, do których zalicza się między innymi kwas linolowy oraz oleinowy.

Właściwości oleju tamanu

Olej tamanu posiada całe mnóstwo cennych właściwości. Zaliczyć można do nich między innymi:

  • Pobudzanie regeneracji tkanej skóry
  • Rozjaśnianie blizn, przebarwień i rozstępów
  • Wspomaganie leczenia trądziku oraz grzybicy
  • Przyspieszanie gojenia się ran oraz skaleczeń
  • Pomoc w walce z łuszczycą, łupieżem i zapaleniem mieszków włosów
  • Łagodzenie dolegliwości związanych z ukąszeniami komarów
  • Opóźnianie procesu starzenia się skóry
  • Leczenie oparzeń, wyprysków i owrzodzeń
  • Ochrona skóry przed działaniem wolnych rodników
  • Nawilżanie skóry
  • Wygładzanie zmarszczek
  • Redukcję zaskórników
  • Regulację pracy gruczołów łojowych

Olej tamanu stosowany może być w postaci nierozcieńczonej - punktowo na zmiany skórne lub na większą powierzchnię skóry. W drugim przypadku, ze względu na jego silne właściwości, zaleca się, by przed aplikacją rozcieńczyć go z innym olejem, kwasem hialuronowym lub hydrolatem.

W naszym sklepie znajdziesz kosmetyki z olejem tamanu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
facebook
Sklep internetowy Shoper.pl