Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Jak powinna wyglądać dieta przy łuszczycy?
 
 

Łuszczyca to niezakaźna, przewlekła choroba zapalna skóry, której przyczyny nie zostały jeszcze poznane. Uznaje się natomiast, że kluczowe znaczenie dla jej rozwoju mają czynniki genetyczne oraz immunologiczne. Nie stanowi ona zagrożenia życia, lecz znacząco pogarsza jego jakość. Kluczowe jest tutaj zastosowanie odpowiedniej diety bogatej w produkty o działaniu przeciwzapalnym, jako że choroba ta przebiega z powstawaniem przewlekłych stanów zapalnych w obrębie skóry. Jak powinien wyglądać jadłospis osoby chorej na łuszczycę?

Co jeść przy łuszczycy?
Produktami spożywczymi wpływającymi na wyciszenie stanu zapalnego w organizmie są: witamina A, C, E, H witaminy z grupy B, selen, cynk, polifenole, antocyjany, kwas foliowy oraz kwasy tłuszczowe omega-3.
W codziennym jadłospisie osoby chorej na łuszczycę powinny znaleźć się: warzywa i owoce (w szczególności zielone warzywa liściaste oraz ciemne owoce jagodowe), tłuste ryby morskie, produkty zbożowe i razowe, olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy oraz pestki dyni.
Pomocne okazać mogą się także zioła, jak łopian, aminek, mniszek lekarski czy przywrotnik pospolity, spożywane w postaci naparów.
Wiele osób borykających się z łuszczycą decyduje się na przejście na dietę bezglutenową. Jak jednak pokazują badania, załagodzenie objawów tej choroby możliwe jest jedynie u osób z nietolerancją glutenu, u których stwierdzono obecność przeciwciał przeciwko gliadynie będącej składową glutenu.

Jakie produkty są niewskazane w diecie osoby chorej na łuszczycę?
Dieta przy łuszczycy wymaga wykluczenia, lub chociażby ograniczenia do minimum spożywania żywności bogatej w tłuszcze trans, nienasycone kwasy tłuszczowe, cukier rafinowany oraz kwasy tłuszczowe omega-6, które działają przeciwstawnie do kwasów tłuszczowych omega-3, konkurując z nimi w procesach biochemicznych.
W związku z tym, zaleca się eliminację z diety produktów takich, jak: mięso oraz produkty mięsne (w szczególności z dużą zawartością tłuszczu), nabiał, olej słonecznikowy, z orzeszków ziemnych, z pestek winogron oraz sojowy, słodycze, margaryny twarde, dania typu fast-food, kawa, alkohol oraz ostre przyprawy. 

Więcej informacji na temat diety przy łuszczycy można znaleźć w dostępnej w naszym sklepie książce Magdaleny Kurzyp "Odżywianie w łuszczycy. Wpływ diety na stan skóry"

"Wydajna praca wątroby jest podstawą procesu detoksykacji organizmu. Wzmocnienie działania odtruwającego i oczyszczającego, zwiększenie wydzielania i przepływu żółci, regulację pracy pęcherzyka zółciowego oraz ochronę samej wątroby przed napływem zbyt wielu toksycznych substancji można osiągnąć dzięki suplementacji, a przede wszystkim diecie. Dieta ta nie jest trudna do przestrzegania, wymaga jednak konsekwencji: nie powinno się od niej odstępować" (fragment książki M.Kurzyp")

Zobacz też inne produkty polecane przy łuszczycy >>>Łuszczyca<<<

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
facebook
Sklep internetowy Shoper.pl