Wolne rodniki, jakie powstają w naszym organizmie podczas procesu utleniania prowadzić mogą między innymi do szybszego starzenia się czy wzrostu ryzyka zachorowania na choroby układu oddechowego i krążenia oraz nowotwory. Na szczęście, ich destrukcyjne działanie są w stanie zneutralizować antyoksydanty.
Jak działają antyoksydanty?
Organizm jest w stanie wyprodukować endogenne antyoksydanty, takie jak białka oraz enzymy, które skutecznie zabezpieczają przed powstawaniem wolnych rodników i zapobiegają ich reakcjom z pozostałymi cząsteczkami chemicznymi. Dodatkowo, są one w stanie naprawić DNA, które uległo uszkodzeniu w przebiegu oksydacji.
Warto wspomagać organizm egzogennymi antyoksydantami pochodzącymi między innymi z pożywienia. Znaleźć można je również w różnego rodzaju suplementach diety. Zalicza się do nich preparaty polskiej marki YANGO. Pozyskiwane do ich produkcji surowce są pozyskiwane z miejsc ich naturalnego występowania. Preparaty marki są bogate w witaminy, minerały oraz aminokwasy w dużych dawkach.
Bogata w antyoksydanty dieta jest w stanie skutecznie złagodzić skutki stresu oksydacyjnego i zahamować ryzyko rozwoju chorób z nim związanych. Przeciwutleniacze wychwytują, a następnie wymiatają wole rodniki i ich reaktywne formy odpowiadające za niszczenie zdrowych komórek.
Warto zdawać sobie sprawę z faktu, iż każdy z antyoksydantów charakteryzuje się odmienną aktywnością biologiczną. Część z nich jest w stanie zaburzać przekazywanie sygnałów pomiędzy komórkami, nie dopuszczając do wzrostu oraz podziału komórek nowotworowych. Inne odpowiadają natomiast za zahamowanie procesu ich namnażania. Oprócz tego, antyoksydanty są w stanie ochronić inne przed utlenianiem.
Jak wzbogacić codzienną dietę w antyoksydanty? Warto zadbać oo to, by znalazły się w niej produkty takie jak czerwona kapusta, fasola buraki, aronia, jeżyna, przyprawy i zioła, jak cynamon, oregano oraz curry, oleje roślinne oraz zielona herbata.
Zobacz produkty zawierające antyoksydanty w naszym sklepie.